Wat u moet weten over vetten!

In het algemeen spreken we over "gezonde" en "ongezonde" vetten. Maar wat is nu eigenlijk het verschil?

Verzadigde vetten

Verzadigde vetten zijn de “ongezonde”vetten. Deze zijn te herkennen omdat zij bij kamertemperatuur gestold zijn. Verzadigde vetten komen het meest voor in dierlijke producten, zoals volle melkproducten, vette kaas, vet vlees, worst, roomboter, koek, chocola, gebak en snacks. Deze vetten verhogen het slechte cholesterol (LDL) in het bloed. Het slechte cholesterol is het cholesterol dat blijft plakken aan de wanden van de bloedvaten en daarmee het risico op hart- en vaatziekten vergroten.

Onverzadigde vetten                                           

Onverzadigde vetten zijn de “gezonde”vetten. Deze vetten zijn te herkennen omdat zij bij kamertemperatuur zacht en vloeibaar zijn. Zoals margarine, olijfolie, zonnebloemolie, Omega-3 en omega-6-vetzuren. Deze vetten verlagen, in tegenstelling tot de verzadigde vetten, het slechte cholesterol en verhogen het goede cholesterol (HDL) die de slechte vetdeeltjes in de bloedvaten juist opruimen. 

Transvetten

Transvetten vallen ook onder de onverzadigde vetten, maar zijn zodanig chemisch bewerkt dat er gehard vet of boter van is gemaakt. Deze geharde vetten vol transvetten worden vaak gebruikt om knapperigheid aan een product te geven, zoals bij chips en crackers maar ook om een product goed smeerbaar te maken, zoals broodsmeersels, margarines en halvarines. U zult begrijpen dat de transvetten nog minder gezond zijn voor onze bloedvaten.

Heeft ons lichaam vet nodig?

JA, vet zorgt er ook voor dat vetoplosbare vitamines, zoals vitamine A, D en E  in de darm opgenomen kunnen worden. Daarnaast is vet ook een belangrijke brandstof voor het lichaam (net als koolhydraten en eiwitten).

© 2015 - 2024 Herba Online Shop België - Onafhankelijk Herbalife Member | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel